2014. május 27., kedd

Strukturált hálózat "bővítése" egyszerűen....

Manapság már egyre kevesebb a kábelrengeteg, mindenki igyekszik vezeték nélküli megoldásokat alkalmazni. De azért ne temessük még a vezetékes infrastruktúrát, hiszen rengeteg helyen csak ez a megoldás jöhet szóba, illetve azért talán kijelenthető, hogy biztonságosabb is mint a vezeték nélküli felhasználás.
Amikor egy hálózatot megtervezünk, igyekszünk minden alkalommal tartalékot is beépíteni a tervekbe. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy az esetleges későbbi bővítésekre felkészülve plusz végpontokat, aljzatokat is betervezünk. Később a terveket a gyakorlati megvalósítás során is alkalmazzuk természetesen. Ez így is van jól, hiszen a tapasztalat az, hogy egy jól működő cégnél is gyakran vannak átalakulások, költözések. A gondos tervezés és kivitelezés ellenére is előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, hogy azt vesszük észre elfogyott a végpontokra kialakított strukturált aljzat, nincs több szabad kapacitás. Illetve előfordul, hogy olyan hálózaton kell dolgoznunk amit nem mi építettünk ki, és a helyszínen szembesülünk ezzel a problémával.
Régebben a hagyományos hálózat aljzatainak a szétszedésével szerencsés esetben akár több szabad érpárat is találhattunk, ha a kivitelező előrelátó volt és már akkoriban is gondolt a bővítés lehetőségére.
Ha nem, akkor nincs mit tenni marad a vezetékezés, hálózatbővítés, ami nem kevés munka és költség is persze.
Napjainkban már, ahogy fent is említettük, biztonsági tartalék is készül a kivitelezés során, illetve a strukturált hálózat egy másik lehetőséget is kínálhat számunkra.
Ez pedig a hálózati elosztó.
Normál esetben ugyanis a strukturált hálózaton működtetett telefonok a 4 érpárból mindössze egyet használnak, ami azt jelenti, hogy három szabad érpárral azt tehetünk amit akarunk.
Most abba ne menjünk bele, hogy ezeket az érpárakat hibajavításra is lehet használni (tényleg lehet), mert egy jól elkészített strukturált hálózatban nem fordulhat elő hiba. Na jó, persze, utólag is keletkezhetnek problémák, például a villanyszerelő véletlenül elfúrja a hálózat csövezését a falban. Ilyenkor ha szerencsénk van és marad annyi ép vezeték akkor a költségesebb újraépítés helyett az érpárak cserélgetésével is megpróbálkozhatunk. Na de most ne ezt boncolgassuk, maradjunk annyiban, hogy nem hiba esetére tartalékolunk, hanem bővítés esetére.
Tehát adott az a probléma, hogy egy adott irodában például már felhasználtunk minden aljzatot a telefonkészülékek számára, de érkezik egy új csinos kolléganő, akinek muszáj, hogy szintén legyen telefonos elérhetősége. Nem, nem kezdjük el szétbombázni a szépen kiépített strukturált hálózatot és aljzatot, hanem cselhez folyamodunk. A csel pedig a képen látható, illetve a bevezető képen is valami hasonló figyelhető meg.Amint látható, ez egy korrekt gyári megoldás, tehát mindenféle szakszerűtlen beavatkozás helyett bátran választható. Az is látható, hogy telefonos felhasználás esetén (egy érpáras telefonról beszélünk) még további 2 ilyen elosztó csatlakoztatható, és így kihasználható a strukturált hálózat egy végpontjára kiépített mind a 4 érpár.
Természetesen számítógépet is használó lan hálózat esetén nem lesz ennyi lehetőségünk, de még ott is van azért szabad kapacitás. A számítógépek ugyanis 2 érpárat használnak, tehát ha nem is három, de 2 érpár fennmaradhat a bővítésre. Ezt pedig felhasználhatjuk vagy plusz egy számítógép végpont kiadására, vagy 2 telefonos végpont kiadására. Természetesen ehhez megfelelő elosztókat kell akkor használnunk. Így néz ki teljes egészében a számítógép-számítógép elosztó:

És így a számítógép-telefon:Igen komoly költségmegtakarítás érhető el ezeknek az eszközöknek a használatával, nem beszélve arról az idő megtakarításról melyet az új vezeték kiépítése helyett ezen csatlakozók beiktatásával spórolunk.
Végezetül ne feledkezzünk el arról, hogy a végpont (aljzat) másik végén a rack szekrényünk patch paneljánál is ugyan ezt az elosztást kell alkalmaznunk.

Amennyiben segítségére lehetünk a hálózat bármilyen problémájának megoldásában, keressen bennünket elérhetőségeinken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése