2014. március 28., péntek

Firefox 29 az új róka.....vagy álruhás ravaszdi....
Előző bejegyzésünkben mutattunk néhány táblázatot. Ezek között megbújt egy itthoni böngészőhasználatot bemutató grafikon is.
Ebből azt lehetett kiolvasni, hogy a Google Chrome bizony átvette a vezetést idehaza is a nagy böngészőversenyben.
A Mozilla már régóta készül a Firefox új felületének bevezetésére, és ez a következő frissítés alkalmával meg is fog valósulni. A Firefox 29 előzetes béta verziója pedig kipróbálható, így mi is kíváncsiak lettünk.
A felület valóban új. Vagy mégsem? Mihez képest. A Firefox eddigi felületeihez képes kétségtelenül nagyon is új. Azonban mintha már láttuk volna ezt valahol. Igen, ez bizony egy Chrome klón. Próbálják ezt sokszor egymásután kimondani. Chrome klón. Esetleg fordítva, klón Chrome. Na inkább hagyjuk.
Vissza a Firefox átváltozásához.
Nagy kérdés, hogy bejön-e ez a taktika. Mármint vissza lehet-e csábítani a felhasználókat a „rókára” azzal, hogy hasonló felületet kínálunk, mint a vetélytárs kinézete.
Kicsit félő, hogy ez akár a visszájára is elsülhet, vagyis lesznek akik úgy gondolkodnak majd, hogy ha már úgyis Chromnak néz ki akkor legyen inkább az eredeti. Szóval vannak kétségeink (pláne olvasva némelyek nagyon ellenséges kritikáját), de ők biztos tudják miért pont ilyennek álmodták meg a fejlesztőik.
Persze azt meg mi (is) tudjuk, hogy azért nem csak a kinézet a fontos egy böngészőnél, sőt, de tényleg kíváncsiak leszünk, hogy ez segít-e a Firefox mélyrepülésén, vagy inkább ront a helyzeten.
A felület tehát a Chrome-ra hajaz és meglepően nagy mértékben.


A menüsort természetesen visszatehetjük, de ettől egy kicsit furcsább, zavarosabb lesz a kinézet nem valami letisztult. Pedig azt gyanítjuk, hogy a cél a letisztultabb forma volt.


Maradjunk is inkább a menüsor nélküli megjelenésnél. A beállítások megjelenítését egy szintén a Chrome-ból való megoldás kínálja, még ha nem is pont ugyanúgy. Az eszköztár jobb szélén lévő csíkozott ikonra kattintva jön elő, csak nem felsorolás jelleggel, hanem ikonos megjelenítéssel.


Ez egyébként nekünk bejön. Kicsit szokni kell, de átlátható, és kezelhető felület.
Sokan azért nem szeretik, mert szerintük teljesen felesleges formula. Mondjuk asztali gépeken valóban tűnhet feleslegesnek, de mivel nagyon szaladunk mobil irányba, talán érthető lehet ez a fajta megoldás.
Az ikonok elhelyezkedése testre is szabható, amitől az egész egy kicsit barátságosabb lehet.Persze nem csak a kinézeten „fejlesztettek”, hanem más tulajdonságokat is. Mi egy picit gyorsabbnak éreztük a böngészőt, és nem csak akkor amikor kiegészítők nélkül teszteltük.
Apropó kiegészítők. Nem volt gondja egyikkel sem azok közül amiket mi használunk, bár ez akár természetes is lehetne.
Ugyanakkor sokan panaszkodnak arra, hogy összeomlik a böngésző némely előző verziókban remekül futó kiegészítőtől, illetve sokan elégedetlenkednek az új „Chrome dizájn” miatt is.
Az összeomlásokat okozhatja az, hogy ez még azért mégis csak egy béta verzió, de a felületen ez a magyarázat kétségtelenül nem segít.
Ettől függetlenül, vagy ezzel együtt is mi nem szednénk le a keresztvizet az új Firefoxról számunkra nem tűnt annyira borzasztónak, de mindenki döntse el majd önmaga, hogy ez most így jó lett, vagy rossz. Mindenesetre a mi honlapunk jól néz ki benne. :-)


Ha valaki türelmetlen akkor letöltheti a béta verziót, aki viszont kivárásra játszik annak még egy keveset várnia kell a következő frissítésig (kb. 5 hét), hogy felfedezhesse az újdonságokat.

Bármilyen segítségre szorulnának, nem csak ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban, keressenek bennünket elérhetőségeinken!

További jó böngészést kívánunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése