2014. március 7., péntek

Bye bye XP, rossz (vagy jó) voltál velem

Közeleg a nagy nap. 2014 április 8. A Windows XP 13 éves pályafutása ér véget.
Most tartózkodnánk eme remek operációs rendszer agyon dicsérésétől és porig alázásától is.
Lassan úgyis lényegtelenné válik, hogy mi mit gondolunk róla.
Amiért most reflektorfénybe került, az az egyszerű ok, hogy a Microsoft 1 hónap múlva megszünteti a támogatását.
Ugyanakkor mintha ez a tény nem akarni megmutatkozni a statisztikai adatokban.
Ellátogattunk egy igazán nagyszerű oldalra, ahol nagyon komoly mennyiségű, és különböző tartalmú statisztikákat készíthet bárki. A StatCounter Global Stats oldalán minden olyan lekérdezést megvalósíthatunk ami fontos lehet manapság a felhasználók szokásaival kapcsolatban, az időintervallumot és a régiókat is szabadon beállíthatjuk bármire, ami tetszik.
Mi elsősorban a hazai viszonyokra voltunk kíváncsiak, és az összes táblázat amit készítettünk a StatCounter segítségével az elmúlt 5 év összefoglalása. Beállítottuk azt is, hogy minden ma használatos eszköz legyen rajta a statisztikán, tehát hagyományos számítógép, mobiltelefon, táblagép, konzol adatai is visszaköszönnek a táblázatokban.
Az egyik legizgalmasabb táblázatban azt láthatjuk, hogy az XP hogyan vesztette el vezető helyét az operációs rendszerek között, másképp fogalmazva a Windows 7-es verziója, miként taszította le a csúcsról.Érdekes az is, hogy a Windows 8 mintha nem akarna elterjedni. Megint csak hagyjuk a miérteket, most nem feltétlenül az a lényeg, hogy a földbe döngöljünk bármilyen rendszert is, mindenesetre azért annyit talán érdemes lehet megjegyezni, hogy elgondolkodtató a Windows 8 helyzete. Már csak azért is, mert a táblázatból az látszik, (még ha csak nagyon kis mértékben is) mintha csökkenne a részesedése. Azért az elég érdekes.
Az Android nagyon szárnyal, a Linux továbbra sem tűnik világmegváltónak (tudjuk az Android is Linux), amitől az egyik szemünk sír, de azért a másik egy nagyon picit mosolyog. Pedig most pont az XP „kizárása” miatt ott lenne a lehetőség, hogy a Linux egy picit nagyobb darabot hasítson a tortából. És nem is lenne az olyan picike tortaszelet. Látható a táblázatból, hogy a hazai felhasználók még mindig nagyon erősen ragaszkodnak a jól bevált XP-hez. Az a 25 százalék feletti használat az nagyon megdöbbentő. Pláne tudva azt, hogy 1 hónap múlva már nem érkezik hozzá frissítés. Persze most sokan azt kiabálják, na és ha megszűnik a támogatás, attól még használható. Ez így igaz, biztosan sokáig használható lesz még, de aztán szépen lassan a szoftvergyártók is elfelejtik az XP-re való támogatást, és előbb vagy utóbb, de nem lesz hozzá olyan friss szoftver ami telepíthető lenne erre a jó öreg rendszerre. De ne feledkezzünk meg a biztonságról sem, ami a vesszőparipánk. Egyszerűen nem lesz biztonságos az internetes XP használat hamarosan. Nyilván, ha leválasztjuk az internetről, akkor még pasziánszozni jó lehet, vagy virágalátétnek. Éppen ezért muszáj, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy pl. egy ingyenesen telepíthető Ubuntu Linux is tudja azt amit egy mai korszerű operációs rendszernek tudnia kell. Nem nehéz megszokni azt a felületet, és ha valaki annyira ragaszkodó még az is megoldható, hogy hasonlítson az új Ubuntunk a régi XP-hez. Persze ez azért elég perverz gondolat lehet egyesek szemében, de ha valakinek ez a mániája, akkor lehet tenni a kedvére. Sőt, még a régi gépet sem biztos, hogy feltétlenül le kell cserélni, hiszen létezik a Linuxoknak rengeteg régebbi gépeken is remekül használható verziója. Kicsit elkanyarodtunk a táblázattól, de azt gondoljuk ez fontos kitérő volt.
Visszatérve azt is lehet látni, hogy a Vista szépen lassan „elhalálozott”, nem mintha olyan nagyon „élt” volna bármikor is. És a fent említett tendenciák közelítőleg az Európai, illetve a Globális piacra is érvényesek. Vagy inkább a mi szokásaink hasonlítanak a nemzetközi trendekhez. Végül is mindegy hogyan fogalmazunk, a lényeg, hogy eléggé hasonlítanak. Nem pont így néz ki minden régióban a statisztika, de roppant hasonló. Tessék nyugodtan leellenőrizni.
És ha már újra ennél a statisztikai oldalnál járunk, készítettünk még egy két érdekességet.
Íme a magyar böngésző használat az elmúlt 5 évben, minden eszközt figyelembe véve:


Ez is elég érdekes, pláne az Internet Explorer mélyrepülése.

Vagy itt egy statisztika a hazai közösségi oldalak használatáról, ahol az IWIW elképesztő bukását kísérhetjük figyelemmel:


De készítettünk egyet a hazai internetezők által használt képernyő felbontásáról is, amiben az látszik, hogy 1024-es felbontás is kihal lassan mint a dinoszauruszok:


Tényleg sokoldalú ez a statisztikai oldal, és ennek bizonyítására íme egy kicsit fura táblázat.
Csak úgy kíváncsiságból készítettünk egy képet a Cook szigeteken élők operációs rendszer használatáról. Na kérem szépen ez az igazán elképesztő:


Most komolyan, 2012 év vége felé találtak egy zsák még fel nem használt XP kulcsot az egyik pálmafa alatt? Aztán 2013 tavaszán még egy adagot? Vagy mi történt? Ha valaki tudja a választ, kérjük ne tartsa magában, ossza meg velünk, és olvasóinkkal.
És hogy miért éppen a Cook szigetek? Az ég világon semmi bajunk nincs velük, sőt. Talán még kicsit irigyeljük is Őket. Csupán csak szúrópróba szerűen kattintottunk, hátha találunk valami meglepőt. Találtunk.

Ha valaki szeretné a hamarosan elmúló XP rendszerét lecseréltetni, vagy csak érdekli bármilyen téma a szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen bennünket bátran az elérhetőségeinken.
Akik pedig szeretnek statisztikákkal komolyan foglalkozni, vagy éppen nem komolyan, hanem szórakozásból, azok keressék fel a StatCounter Global Stats oldalát, és használják egészséggel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése