2013. november 8., péntek

Tisztaság, fél egészség....A napokban teljesen véletlenül, két különálló esetben is hasonló problémával találkoztunk.
Ezért úgy gondoltuk egy rövid bejegyzést ez is megérhet.
Ritkán fordul elő, hogy ilyen problémával keresnek minket, de ez érthető is, hiszen az asztali számítógépeknek az egyik legolcsóbb kiegészítőjéről a billentyűzetről lesz szó.
Teljesen érthető, hogy akinél ez elromlik az inkább vesz egy újat, hisz töredék áron megúszhatja a javítás árához képest. Azonban nem árt tudni, hogy akár mi magunk is megoldhatjuk a problémát, és akkor az új beszerzésére sem kell költenünk, mégis újjá varázsolhatjuk a már jól megszokott billentyűzetünket.
Nyilván nem arról lesz szó, hogyan javítsuk meg az eltört, vagy esetleg kábelhibás eszközt, bár bizonyos esetekben ezek a gondok is orvosolhatóak, inkább azt mutatjuk meg mit tegyünk, ha pl. kávé ömlött oda ahova nem terveztük.
Gyakori eset, hogy az ember a reggeli kávét, teát, üdítőt már munkavégzés közben fogyasztja. Sőt előtte a reggelit is. Sajnos a billentyűzet rosszul viseli a morzsákat, szalámikat, nagyobb méretű zsemledarabokat, nem is beszélve a ragacsos folyadékokról. Léteznek már olyan klaviatúrák amelyeket akár komplett fürdetéssel meg lehet szabadítani a beléjük került nem oda való anyagoktól, de azért nem az ilyen típus a jellemző. Nagyrészt hagyományos billentyűzet az elterjedt, és az bizony nem nagyon rajong a sima vízért sem, így kénytelen vagyunk más módszerrel kitakarítani egy szennyezés után, bár nem árt néha időszakonként is kitisztítani.
Sokan megelégszenek azzal, ha fülpiszkálóval lepucolgatják magát a felületet, és a billentyűközöket, és ez bizonyos esetekben elég is lehet, de nem az olyan esetekben amiket mindjárt megmutatunk képeken is. Ha már beleborult a reggeli sokcukros kávé, akkor bizony ragadni fognak a gombok, és a kiszárítás sem segít, és kénytelenek leszünk egy picit alaposabban nekilátni a tisztításnak. Hogyan is tegyük ezt?
Először is a biztonság kedvéért készítsünk egy képet a billentyű gombok helyzetéről, ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat az összeszerelés után. Bár kaphatóak már billentyűmatricák, ami alapján bármit át lehet matricázni, de ezt alapvetően nem erre találták ki, hanem az elkopott feliratok megoldására.
Szóval ha megvan a fénykép óvatosan kipattinthatjuk a billentyűket a helyükről, általában nem olyan bonyolult maga a művelet, mint amilyennek előzőleg látszik. Itt szeretnénk jelezni, hogy laptop esetén egy picit nagyobb odafigyelést igényel a művelet, és bizony könnyen nagyobb kár okozható, mint az asztali géphez való billentyűzetben, és mivel a laptop billentyűzetét nem olyan könnyű kicserélni és még az ára is az asztalihoz viszonyítva nagyságrendekkel nagyobb, így annak a szétszedését tényleg mindenki csak saját felelősségére végezze, és erre mi nem is bátorítunk senkit, ha valaki bizonytalan akkor inkább ne álljon neki, vagy maradjon a fülpiszkálós, külső tisztításnál.
Szóval az asztali billentyűzet gomboktól megszabadítása után, valami hasonló kép tárul majd elénk, ami akár még ezeknél rémisztőbb is lehet:
Ilyen volt 1:Ilyen volt 2:


De itt most már ne adjuk fel, vegyük fel a harcot a kosszal, és egy finom ecsettel a nagy méretű nem odavaló darabkákat kotorjuk ki, majd jöhet az enyhén nedves fülpiszkáló amivel majdnem tökéletesen higiénikussá tudjuk varázsolni a „belsejét” is a megtépázott eszközünknek:
Ilyen lett 1:


Ilyen lett 2:


Apropó higiénia. Egyre több olyan tanulmány lát napvilágot, hogy az életterünkben az egyik legtöbb bacilust, kórokozót „cipelő” eszköz a számítógép billentyűzete. Ebben bizony lehet igazság, ezért sem árt azt az időszakos tisztítást evidenciában tartani, és megvalósítani, amikor van egy kis időnk rá. A vírusos billentyűzet itt abszolút korrekt meghatározás is lehet, még ha nem is olyan értelemben, mint ahogyan azt a számítástechnikában megszokhattuk. Nem csak a főnökünk lesz hálás, ha kevesebbet vagyunk betegek, mi magunk is jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben.
Visszatérve a művelethez, miközben mi a fülpiszkálóval csodát teszünk, a kiszedett gombok nyugodtan ázhatnak egy kis enyhén mosószeres tálkában. Ha szerencsénk van a szennyeződés nagy része távozik a gombokról, de minimum kicsit feloldódik, így könnyebb lesz majd eltávolítani a gombokról véglegesen.
Ha ezzel is megvagyunk, nincs más hátra, mint alaposan megszárítani minden gombot, még kicsit nedvesen se tegyük vissza, mert abból is adódhatnak problémák. Majd az elején elkészített fénykép alapján visszailleszthetjük a gombokat egy határozott mozdulattal a megfelelő helyre, és máris jobb lesz a közérzetünk, hogy egy makulátlan klaviatúrát püfölhetünk a szó szerint vírusos helyett.
Végeredmény 1:


Végeredmény 2:


Ugye mennyivel szebb? Ne késlekedjen, ha ragadnak a gombjai, vagy csak úgy láthatóan koszosak, érezze jobban magát már ma, tessék nekiállni egy kis takarításnak. Ha pedig tudunk segíteni valamiben, keressenek bennünket elérhetőségeinken!

Egészséges gépelést és további szép napot kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése