2013. szeptember 16., hétfő

Sony tv a (közel)múltból....

Mostanában bármerre nézünk egyre több a retro. Mi is többször „jeleztük”, hogy nincs ellenünkre.
Linkeltünk is nem oly rég egy „friss” telefont.


De találhatunk igen „közeli” hírt televízióval kapcsolatban is.


De most nem egy ilyen mai gyártású régi stílusra hajazó készüléket „hoztunk”, hanem egy valóban régi televíziót mutatunk be. Miért? Mert szerintünk igazán megérdemli, hogy ha röviden is, de megemlékezzünk róla.
Évek óta röpködnek az ilyen szavak itthon is, hogy plazma, lcd, led, projektor, hd, full hd, 3d, digitális tévézés, stb.....
Vagy éppen a digitális átállás apropójából elmondhatjuk, hogy jelenleg nem csak Európa, hanem az analóg lekapcsolás kellős közepén is tartózkodunk.
Éppen ezért is kicsit ugorjunk vissza az időben. Nem is kell nagyon messzire utaznunk, sőt lehet, hogy egyáltalán nem kéne, hiszen azért még mindig elég sokunknak van otthon „hagyományos” képcsöves tévéje, ha nem is fő tévének, de konyhában, hálóban, fürdőben?, második, harmadik, sokadik tévének ilyeneket használnak.
Mi nagyjából 2 éve „botlottunk” az alábbi nem éppen fiatal masinába.Sony KV 2184 MT. A gazdája óvta, vigyázta, de új készülék vásárlása miatt, ha nehéz szívvel is, de megválni kényszerült tőle. Nem akarta, hogy a kukában végezze, mivel még nagyon is jól működött. Mi egy igazán szép helyet találtunk neki. Ahol a mai napig is köszöni, remekül érzi magát.
Amikor hozzánk került úgy gondoltuk egy picit alaposabban szemügyre vesszük. Kívülről egészen korrekt „korának megfelelő” állapotban volt. De mi belül is látni szerettük volna ezt a matuzsálemet. Igaz, egy nagyon kedves ismerősünk mindig azt mondta, ami jól működik ahhoz kár hozzányúlni. Abszolút igaza van, de azért mi kivételesen úgy éreztük nem lesz gond, ha belekukkantunk. Nem lett, és fontos volt belekukkantani.
Ez a kép fogadott bennünket:Nem tudjuk hány évnyi por telepedett le a belsejében, de hangos köszönöm hangzott el amikor az utolsó porcicát is kiecseteltük szegénykéből. Persze persze, több kárt is okozhattunk volna mint hasznot, de kockázat nélkül nincs szépség.
Hogy mennyi is az az annyi év? Fogalmunk sincs. A régi tulajdonos szerint 20 körül lehet, mi ezt nem tudtuk leellenőrizni. A Serial No. sem segített rajtunk, mert amit abból kiolvastunk az hihetetlennek tűnik, és nem is valószínű.
A takarítás után nem maradt más hátra mint beüzemelni, és láss csodát. Úgy működött ahogy kell.A kis aranyos elég hamar „bootol” a kép pedig a tv korához képest (hangsúlyozzuk, hogy a korához képest) tökéletes, a hang cseppet sem torz, és elég hangos is ha akarjuk. Már ha ez valakinek fontos.
Na jó, zenecsatornát nem erőltetnénk rajta és a filmek 5.1-es hangja sem igazán érzékelhető, de nem is erre tervezték. Különben is, ehhez tessék házimozi erősítőt használni, és akkor egy gonddal kevesebb. Mondjuk vicces látvány lehet ez az 51 centis képcsöves megjelenítő egy házimozi rendszerrel felszerelt nappaliban (moziszobában).
A távirányító ugyan már csak erőszakosabb behatásokra hajlandó reagálni, de azért sikerült a csatornákat beállítani, és arra elégnek bizonyult, hogy a hangerőt és a csatornaváltást kezelje.
A menüjében nem sok extra található természetesen, de azt tudja amire ki lett találva. Szerencsére magán a tévén is lehet beállításokat eszközölni, lenyitható ajtó mögött található a „kezelő pult”. Az előlapon is lehet csatornát váltani, hangerőt szabályozni, így a távirányító is megpihenhet néha.A készülék nem egy könnyű darab, pláne a mai LCD tévékhez képest, de azért nem olyan vészes.
Kis fogófül szerűség segíti a szállítást. Ha már megemeltük, fordítsunk rajta egyet.
A hátoldalon erős csatlakozó hiányt állapítottunk meg.Se Scart, se HDMI, se USB, se LAN. Na persze, ki akart volna akkoriban internetről Youtube-ot nézni a tévéjén. Talán egyedül Chad Hurley játszadozott el a gondolattal a játékvasútját irányítva.
Van viszont videomagnó csatlakoztatására szolgáló RCA csatlakozó. Ez éppen elég volt akkoriban.
És a képminőség? Nem, nem full HD. De a szemnek gyönyörű volt abban az időben. Pláne az Akropolis tv után (nem lefikáztuk, nekünk is ilyen volt). Sony színek, mondja a reklám, és igen, már akkoriban is a Sony volt aki élen járt a „színkezelésben”.
A felbontás manapság sokaknak elfogadhatatlan, de nem volt összehasonlítási alap a jövővel.
Apropó, manapság. Manapság ilyenek a tévék:A kérdés már csak az, hogy beszélünk-e róluk 20-30 év múlva. Jó kérdés. Tartunk tőle, hogy nem így lesz, de majd kiderül. Vagy beborul. Meg a remény hal meg utoljára.
De hagyjuk a bölcsességeket. Amilyen gyorsan változik a világ, és amilyen nyomás van mindenkin, hogy mindig újabb és újabb termékekkel álljon elő, kizárt, hogy ezek a mai termékek a mai formájukban jelen legyenek pár évtized múlva. Mellesleg lehet, hogy működni sem fognak, mert azért valljuk meg erre is komoly esély van. Nem úgy mint ez a kis piciny csoda, ez a képcsöves Sony tv. Egy apró darab a múltból, apró, de működő.

A végére pedig egy egészen más adalék. Egy ilyen készüléket a Vaterán éppen most hirdetnek. Nem kevesebb mint 56 ezresért. Nem linkeljük, de megkereshető. Rábíznánk mindenkire, hogy ezzel kapcsolatban eldöntse ez mit jelent. Nekünk is van véleményünk, de a következő 20 évre titkosítottuk.

Kérdéseikre viszont örömmel válaszolunk, feltéve, hogy keresnek bennünket!
Jó tévézést (ha annak fogják hívni) kívánunk a jövőben is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése