2013. augusztus 16., péntek

Egy tényleg gyors böngésző: SlimBoat


Teljesen véletlenül akadtunk erre a nagyszerű böngészőre.
A SlimBoat úgy hasít a neten, mint (keskeny)csónak a vízen.
Természetesen ingyenes, és azt ígérték, hogy rendkívül gyors, ezért úgy döntöttünk mindenképpen megér egy próbát. Azóta pedig, nagyon sok gépre felkerült, mert tényleg korrekt böngésző.
Elmondjuk miért.
Elsőként egy régebbi gépre telepítettük Lubuntu 12.04 alá. 2,4-es processzor és 1,3 giga ram hajtja ezt a régi gépet és a Firefox nem igazán kapkodja el a munkát. Gondoltuk a SlimBoat se lehet ennél lassabb.
Leesett az állunk. A Firefox esélytelen a versenyre. Tudjuk, alapból telepítve van a Chromium a Lubuntun, de bármilyen hihetetlen is, az sem rúg labdába a SlimBoat mellett.
A Firefox indulási ideje Lubuntun 6-8 másodperc, a Chromiumé 4-5 másodperc, és most tessék figyelni, a SlimBoat ugyan ezen a rendszeren 1-2 másodperc alatt betölt. Persze persze, nem sietünk mi sehová, de azért az nagyon tetszetős amikor egy régi gép is azt teszi amit mondunk neki, és nem csak a „homokóra pereg-pereg”.
A honlapok betöltésénél nincs ekkora különbség persze, de azért ott is szemmel látható és határozott a SlimBoat fölénye. A „komolyabb” oldalaknál ugyan így kijön a több másodperces különbség.
Egyszerűen remek érzés használni ezt a kis böngészőt ezen a gyengébb rendszeren, mert új életre kelti a számítógépet. És ebben most semmi túlzás nincs. Így lesz egy lassabb gépből egy tényleg remekül használható irodai, vagy otthoni számítógép.
Arról nem beszélve, hogy a memória kezelése is sokkal szerethetőbb, mert nagyjából fele annyit „eszik” mint a Firefox.
Természetesen nem hagytuk ennyiben a dolgot, és gyorsabb gépekre is feltettük, és természetesen Windowsra is, hiszen keresztplatformos programról beszélünk, még Mac-re is telepíthető. Hazugság lenne azt mondani, hogy ott is ilyen meggyőző fölénnyel rendelkezne a többi böngésző felett, de el kell ismerni, hogy itt is látható a különbség. Indulásban is, és oldalak betöltési sebességénél is. Kétségtelen, hogy itt inkább csak „hangyabokányi” az előnye a SlimBoatnak, de ha „fajsúlyosabb” oldalt nyitunk azért szemmel látható lesz ez az előny. Szóval felkerült gyorsabb gépekre is a SlimBoat. És akkor nekiálltunk alaposabban is tesztelni, mert azért nem elég a gyorsaság, kipróbáltuk mit tud még. Majdnem mindent.
A beállításoknál kiválóan testre szabható, talán még túl sok is a lehetőség.
Időjárás előrejelző beépítve található.

Van alapból reklám blokkoló is.


És természetesen a kezdő oldali gyorsindító ablakok is mindenki ízléséhez igazíthatóak.


Van dedikált Facebook gomb annak aki szereti.


A privát böngészés is elérhető, bár itt nem volt őszinte a mosolyunk, mindjárt elmeséljük miért.
A könyvjelzőket, kedvenceket elsőre beimportálta a Firefoxból, html fájlból, és tökéletesen kezeli is őket. Van alapból letöltésvezérlő is, ami remekül teszi a dolgát. Ezeken felül is még rengeteg apró extra érhető el, nem is soroljuk tovább ezeket.
Jöjjön inkább néhány negatívum is, nehogy azt gondolja bárki is, hogy elfogultak lettünk.
Sajnos a Firefox abban verhetetlen (és most már a Chrome is), hogy „millió” kiegészítő elérhető hozzá.
A SlimBoat nem erről híres, egyébként valószínűleg el is veszítené a sebességét, ha „agyon dobálnánk” plugin-okkal.
Minden oldalt megnyitott, egyetlen német „antennás” oldal volt amire beadta a kulcsot, és ki kellett lőni a böngészőt. Nyilván a világ összes oldalát nem teszteltük, de azért elég sokat böngésztünk a SlimBoat-al, és az, hogy egyetlen oldal akasztotta meg az nem annyira rossz.
Volt azért gond a megjelenéssel is, találtunk olyan weboldalt, aloldalt ahol a képet nem volt hajlandó megjelíteni. Nem ez volt a jellemző egyáltalán, de volt ilyen.
Picit bosszantóbb, hogy a Gmail-t és a Google+-t külön külön kezeli ugyan, de ha együtt vannak megnyitva, akkor valamiért egy idő után kiléptet bennünket. Olyan mintha azt hinné, hogy két különböző helyen lennénk belépve a szolgáltatásba. Hiába kapcsolgattuk a beállításokat nem tudtuk még megfejteni ennek az okát.

De a legbosszantóbb nem ez. Hiába állítottuk be, hogy minden előzményt töröljön a kilépés után, az „utoljára bezárt oldalak” és a „gyakran látogatott oldalak” menü elárulja merre bóklásztunk, kilépés és újraindítás után is. Sőt, ha bekapcsoljuk a privát böngészést, akkor is megmarad a gyakran látogatott oldalak, így minden alkalommal kézzel kell törölnie a menüben a teljes listát annak akinek üldözési mániája van. Mint például nekünk.
Lehet, hogy mi bénáztunk, és nem jöttünk rá a helyes beállításra, de azért ezt akkor se hívjuk már privát böngészésnek, maradjunk abban, hogy ez inkább ál-privát böngészés. Na persze, nem esik le a karikagyűrű az ujjunkról a teljes lista törlésére kattintástól, de hát ugye azért ezt megoldhatták volna automatikusan is, ha már privát böngészésnek titulálják.
Nyilván, ha valaki egyedül használja a gépét, laptopját, akkor talán ez sem annyira létkérdés.
Ezekkel a „hibákkal” együtt is azt gondoljuk azonban, hogy egy nagyszerű böngészőre akadtunk.
Régi konfigra egyértelműen ajánlott akár első számú böngészőnek is, de új gépekre is megér egy próbát. Ha valaki együtt tud élni a fent említett apró hiányosságokkal annak nagyon remek élmény lesz ez a kis „mindent tudó” böngésző.
Kérdéseikkel bátran keressenek bennünket, segítünk mindenben, nem csak ezzel a bejegyzésünkkel kapcsolatban.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése