2013. július 16., kedd

XBMC, a házimozi élmény


Manapság nem csak a mobilok okosodnak, hanem a televíziók is.
Na de mi van akkor, ha nem szeretnénk lecserélni a viszonylag újabb lapos tévénket, de szeretnénk ha okosodna. Igen, lehet "tanítani". Rengeteg módszer létezik már erre, komplett androidos megoldások is léteznek, akár egy USB stick méretű géppel is.
Mi azonban, mint mindig egy picit régimódibbak vagyunk. Na jó lehet, hogy nem is picit.
Kipróbáltuk az XBMC-t. Sőt meg is tartottuk. Annyira bejött.
És nem egy Raspberry-n használjuk. Kiszuperáltunk egy régi gépet.
De kezdjük az elején.
Letöltöttük az XBMC oldaláról a live verziót, mely teljesen szabadon felhasználható. A neve XBMCbuntu. Így van, Ubuntu alapú. Jelenleg a 12.2 Frodó az elérhető legfrissebb verzió.
Nem árt, ha egy viszonylag erős gépet használunk, mert azért szükség lesz az energiára.
Minden szükséges információ ezzel kapcsolatban elérhető az XBMC oldalán.
Előszedtünk egy régebbi laptopot, majd bootoltunk a live pendrive-ról. Remek dolog vette kezdetét.


Képeinket, videóinkat, zenéinket tárolhatjuk ezen a kiváló rendszeren, de ez csak a jéghegy csúcsa.
Mivel csatlakoztathatjuk a gépet az internethez (akár vezetékes akár wifis megoldással) nem túlzás ha azt állítjuk, hogy egy elég okos médiacentert varázsolhatunk a nappalinkba.
Interneteléréssel máris lesz időjárás előrejelzésünk, ami szinte alap minden okos megoldásban.


A feltöltött zenéinkhez, videóinkhoz a netről különböző információk tölthetőek le, pl.:
Előadók discográfiája, lemezborítók, filmek tartalma, vagy a teljes szereplőgárda, stb.
A zenéink bármikor lejátszhatóak, akár a képeink nézegetése közben is. A hálózat megléte miatt más hálózatunkban fellelhető gépekről is megtekinthetjük ezeket a tartalmakat.
Az internetnek köszönhetően különböző programokat is letölthetünk a médiacenterünkre, mellyel tovább okosíthatjuk ezt a kiváló rendszert, pedig már alapból sem buta. Egyszerű böngészőtől kezdve a kicsit bonyolultabb programokig is, minden van amire csak szükségünk lehet.
Van pl.:
Gmail ellenőrzőYoutubePicasaÉs természetesen Internetrádiók is minden mennyiségbenA felületet teljesen testre szabhatjuk, a háttérképtől kezdve egészen a rendszer mélységi beállításáig.
A Linux guruk akár még tovább is.Hihetetlen mennyi mindenre alkalmas ez a médialejátszó. Igazából nem is tudunk mindent leírni róla, mert egyszerűen ennyi mindent szinte lehetetlen kipróbálni.
Pedig megpróbáltuk. A videólejátszás szenzációs. Mindent beállíthatunk a képarányoktól a hangon feliraton át a legapróbb részletekig.
Zenelejátszás közben is rengeteg plusz szolgáltatás, és kiváló akár 3D vizualizáció is rendelkezésre áll. De még Karaoke támogatás is elérhető.
Az időjárás alkalmazásban is beállítható szinte minden, hely, előrejelzés napjainak száma, és kirakható a főképernyőre is.
Természetesen a programokon felül rengeteg plusz kiegészítő is elérhető, melyekkel tovább fokozhatjuk az élményt. Akár RSS információkat is futtathatunk a képernyő alján, hogy csak a legegyszerűbbet említsük.A legizgalmasabbat hagytuk a végére. Ha valaki a távirányítás miatt aggódna, ne tegye. Elérhető, rendelhető hozzá saját távirányító is, de mi egy remek androidos programot javasolnánk hozzá. Igen, a Play áruházban található az XBMC-hez távirányító program. Teljes értékű, és kiválóan működik.  Tesztelésünk során hiba nélkül tette a dolgát.
Nem tudunk mást mondani, aki teheti tegyen egy próbát. Akár meglévő operációs rendszerre is elérhető az XBMC ingyenes programként. Cross platformos, tehát Windows-ra, Linux-ra és Mac-re is.
Ha valaki picit többre vágyik és lehetősége van külön gépet is beüzemelhet, szerintünk megéri.
Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a legjobb hangzás eléréséhez nem árt egy házimozi erősítőhöz csatlakoztatni médiacenterünket. 
Ha kérdése lenne a leírtakkal kapcsolatban, keressen bennünket! Jó mozizást kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése