2013. március 27., szerda

Kapcsolódjunk ki egy kicsit, illetve be...irány a netrádió


Legyünk ma egy kicsit kevésbé komolyak, néha kell a könnyedebb téma is. Nem mintha eddig kizárólag tömény, száraz szakmaisággal bombáztuk volna az oldalunkra tévedőket, de tudjuk mi is, hogy sokan csak a könnyed hangvételt szeretik.
Jöjjön tehát egy olyan téma ami azért talán mindenkit érint, legalábbis azt gondoljuk a zenét mindenki szereti. Nem mindenki ugyanazt, de ez nem biztos, hogy baj, sőt.
A CD már nem menő. Esetleg az MP3, bár talán már az is leszálló ágban van, az igazat megvallva nem készítettünk reprezentatív, átfogó teszteket ezzel kapcsolatban.
Igazából mindössze oda akarunk kilyukadni, hogy a rádió viszont örök. Legalábbis számunkra biztosan.
Kétségtelen, hogy hatalmas változáson esett át ez a médiaformátum is, és bizony mi sem walkman-en hallgatjuk már kedvenceinket. 


Mivel mi a zene miatt hallgatunk rádiót, még ha néha csak háttérzajként szolgál is, nem nagyon szeretjük a beszélgetős műsorokat. Nem lefikázzuk ezeket, hiszen kinek a pap kinek a Luc Gizi, de mi azt szeretjük, ha a zene szól, a jó zene. Nyilván itt is ízlések és pofonok döntenek, ezért nem is mélyednénk el a különböző stílusú zenék értékelésében, maradjunk a hogyanoknál.
Igen mi is felfedeztük az internet rádiót, és jó ideje csak ebben a formában fogyasztjuk a napi szükséges mennyiséget.
Itt szeretnénk megjegyezni, hogy korlátlan internetcsomaggal érdemes internet rádiózni, mert ha nem is nagy az adatmennyiség amit használ az internetes rádió, azért egy egész napos hallgatás is akár gigás forgalmat is generálhat nyilván minőség függvényében, is itt megint nem a zenei műfaj minőségére utalunk.
Szóval az internet korában nem meglepő, hogy a rádióadók is kihasználják ezt a lehetőséget, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy millió rádió fellelhető a világhálón. Na jó, ha millió nem is, de abban biztosak vagyunk, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, kedvenceit.
Nem szeretnénk kiemelni ezek közül sem senkit, mert a kereső mindenkinek segít, talán mégis két átfogót megmutatnánk. Az átfogó alatt azt értjük, hogy nem egy bizonyos rádióadás szól, hanem válaszható műfajokat találunk. Nem linkeljük őket, mert nem fizettek a reklámért, de azért segítünk.
Az egyik a „sky fm” , ahol több mint 40 -féle zenei műfaj közül választhatunk, és akár regisztrálhatunk is a jobb minőségű „adatfolyamért”. Az egyetlen hátránya talán, hogy magyar zenék nem találhatóak a kínálatban, de erre itt a második lehetőség a „bestrádió” . Itt magyar (de külföldi is) rádióadással is találkozhatunk, akár olyanokkal is, akiknek hagyományos rádióadása is van. Tehát van minden mi szem szájnak ingere.
Természetesen lehetőség van arra is, hogy ne böngészőből hallgassuk ezeket a remek zenéket, hanem egy lejátszó program segítsen ebben nekünk, így nem leszünk bosszúsak, ha a böngésző bezárásakor elhallgat a rádió, pedig épp a kedvencünket játszotta.
Nem akarnánk egyetlen programot sem magasztalni a rengeteg közül, és nem is lehetne eldönteni, melyik a legjobb, hiszen itt is elmondható, hogy mindenki mást vár el egy lejátszó programtól, ráadásul tényleg a bőséges választékkal találkozunk minden platformon, Windowson, Linuxon, és Macen is. Sőt, természetesen okostelefonokra is elérhetőek alkalmazások.
Mi Linuxon az egyszerűséget szem előtt tartva a radio tray nevű alkalmazásra szavaztunk, mert éppen az egyszerűségében rejlik a nagysága. Egyébként ebben az alkalmazásban alapból megtalálható rengeteg rádió adó, éppen a már említett sky fm jó pár „csatornája „is. Ennél többre mi nem vágyunk, és több hónapos tesztelés során sem tapasztaltunk hibát a program működésében, így bátran ajánljuk Linuxosoknak.


Felsorolhatnánk itt egy vagon alkalmazást még amelyek remekül működnek mind Windows, mind Linux alatt, de egyszerűbb ha mindenki megkeresi a neki megfelelőt, a kereső ebben is sokat segít.
És hogy akkor mi értelme ennek a bejegyzésünknek, ha semmi különlegeset nem ajánlunk, és még programot sem tesztelünk. Mindössze annyi, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy manapság mennyire egyszerűen juthatunk hozzá „mindennapi zenénkhez”.
Nincs szükség arra, hogy illegális tartalmakat töltsünk le, másoljunk, stb...
Nem kell cédé játszóval vesződnünk, és még az sem baj, ha a hagyományos rádiónknak már nincs vételi poziciója és recseg, elmegy a hangja. Az internet rádióval ez nem fordulhat elő, és még a határokon is átnyúlik. Igaz, ehhez sem árt, ha a hangkártyánkat összekötjük egy erősítővel, mert azért pl. egy laptop hangzása nem biztos, hogy mindenki igényének megfelel, de ez talán nem okoz problémát egy picit is hozzáértőnek.
Így hát netrádióra fel, elég bekapcsolnunk kedvenc internet rádiónkat, és csak arra figyeljünk, hogy olyan stílust válasszunk amivel a kollégáikat, családtagjainkat, nem kergetjük az őrületbe.
Ha kérdése van, nem csak ezzel a bejegyzésünkkel kapcsolatban, bátran keressen bennünket elérhetőségeinken! Jó rádiózást kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése