2012. november 26., hétfő

Bemutatkozik a Linux Mint 13 Maya


Igaz, nem tegnap jelent meg, de oly sok pozitív kritikával találkoztunk az eddig eltelt rövid „élete” során, hogy adta magát az ötlet, próbáljuk ki mi is.
Annyira későn ébredtünk, hogy már lassan megjelenik a Linux Mint 14 Nadia végleges kiadása is, mely most az RC-nél jár éppen.
Rengeteg Linux disztribúciót próbáltunk már, volt amelyik sokáig, és volt amelyik nagyon rövid ideig tanyázott csak a gépünkön. Valahogy a Linux Mint mindig kimaradt a szórásból. És be kell valljuk meglehetősen érdemtelenül. Nem szolgált rá erre az „elutasító” magatartásra, és igazából nem is értjük, hogy történhetett ez meg.
No de most pótoljuk ezt a hiányosságot, és ha nem is telepített verzióként, de live módban használva adtunk egy esélyt ennek a rendszernek is. Itt szeretnénk rögtön az elején leszögezni, ezt a rendszert állandóra is nagyon szívesen bevállalnánk, mert valóban meggyőző volt. Még ha live módos vizsgálatból nem illik messzemenő következtetést levonni, akkor is erősen esélyes, hogy véglegesre telepítve sem fogtunk volna nagyon mellé. Sőt!!
Linux Mint 13 Maya Cinnamon verzió tehát.
Nagyon gyorsan kezelhető volt még cd-ről is. És nem ez lesz az egyetlen dicséret ebben a bejegyzésben. Sokan kritizálják az Ubuntut a Unity felülete miatt, és akik egyetértenek a kritikákkal, azoknak remek ajándék lehet a Linux mint „klasszikus gnome” felülete, melyet mi a kiforrottabb MATE helyett a nagyon friss, ropogós Cinnamon felülettel próbáltunk megismerni:Az előretelepített alkalmazások tökéletesen illeszkednek a rendszerbe, és gyakorlatilag minden igényt kielégítenek. Van Libre Office a munkához:Van remek VLC médialejátszó, a szórakozásért:A zenéinket a Banshee programmal igazgathatjuk:A GIMP képszerkesztő is alapból megtalálható:Egyszerűbb képátalakításhoz a gThumb áll rendelkezésre:Böngészéshez a Firefoxot tudjuk használni, persze más is letölthető, beállítható, és ez minden más szoftverre is igaz:A szoftverközpont nem csak hasznos letölthető alkalmazások tárháza, hanem még szép is (persze ez nem biztos, hogy fontos létkérdés, és elég szubjektív dolog, nekünk akkor is bejön):Egyébként az egész rendszer valóban letisztult felületet mutat, és ha ez így képzavar lenne a szépséggel összefüggésben, nekünk pont ettől szép:Nagyon korrektül bánik ez a Linux az erőforrásokkal, mi több jóval kevesebbel beéri Mint az Ubuntu (Értik, Mint az Ubuntu, micsoda szójáték):Természetesen rendszerünket ízlésünknek megfelelően tökéletesen testre szabhatjuk:

A frissítéskezelő pedig arról gondoskodik, hogy rendszerünk mindig naprakész és biztonságos legyen:
Mindent összevetve, semmilyen ellenvetésünk nincs a Linux Mint 13 kapcsán. Ez az abszolút ajánlott kategória. Szintén 2017-ig támogatott, mint az Ubuntu LTS verziója. Mindent tud amit tudnia kell egy számítógépes rendszernek manapság. És ha alapból nem lenne meg a kellő alkalmazás, akkor ott van a szoftverközpont millió telepíthető jobbnál jobb programokkal. Ha valaki bizalmatlan ennek ellenére is, tegyen egy kísérletet live cd használatával. Ígérjük, megéri!
Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére. Keressenekbennünket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése