2012. szeptember 3., hétfő

Kipróbáltuk: QupZilla


Emlékeink szerint mi is javasoltuk a kipróbálását a Google+ oldalunkon, ennek a talán kevésbé ismert böngészőnek. Van úgy, hogy nem csak a szánk jár, hanem a kezünk is, ezért mi is kipróbáltuk.
A QupZilla egész kellemes meglepetés volt, ha nem is hibátlan, de abszolút használható.
Aki nem akar nagy nevű böngészőkkel dolgozni, annak akár alternatíva is lehet.
Lássuk a gyorstesztünket.
Ubuntu 12.04 LTS-en próbáltuk, és semmi gond nem volt a telepítéssel. Alapvetően mi a Firefoxot, és a Chrome-ot használjuk, ez a böngésző a Firefoxhoz áll közelebb.
Igaz vannak „ötletmásolatok” az Operából is, illetve a Chromeból is.
A megjelenés talán mégis a Firefoxra hajaz, bár sokan azt mondják, ma már minden böngésző egy kaptafára készül.
Íme:
A kezdőlap nem túl bonyolult,valami kacsás keresőoldal, ami ugyan nem nagyon ismert (legalábbis számunkra), de végül is működik. (ami szintén azt példázza, hogy nem csak a nagyokkal lehet együtt munkálkodni)Beépített hirdetésszűrőt (adblock) tartalmaz a QupZilla, ami nagyon hasznos kiegészítő, hogy ne (csak) a reklámok irányítsák az életünket.Természetesen van privát böngészés is, ha nem szeretnénk nyomokat hagyni magunk után a számítógépen.A beállítások is szép, kulturált felületen érhetőek el, és minden beállítható ami manapság szükséges lehet.A gyorsindító is teljesen testre szabható, mint bármelyik másik böngészőben.A böngésző gyors, megkockáztatható, hogy gyorsabb mint a Firefox, talán a Chrome-al van egy szinten.
A memória használata rendben van, még több megnyitott fül esetén is.
A flash tartalmakat pedig határozottan szebben, akadásmentesebben kezeli, mint a „sztárolt” böngészők.
Természetesen importálhatóak könyvjelzők a 3 „nagy” böngészőből, de ezzel egy kis gondunk azért akadt. Bármilyen módszerrel kísérleteztünk, még a html mentésből való importálással is, valamiért megduplázza, megtriplázza némelyik könyvjelzőket. Persze ezek utólag is kitörölhetők rendezgethetőek, de nem lett volna baj, ha importálás után már tökéletesen használhatóak lettek volna.
Ami még gondot okozott, hogy nagy ritkán lefagyott a teljes böngésző, és még csak nem is böngészés közben, hanem az állítgatások alatt. Nem tudtuk eldönteni, hogy ez a Linuxnak szól, vagy valami más az oka, mert Windows alá nem telepítettük. Alkalomadtán majd leteszteljük ezt a lehetőséget is, és akkor majd kiegészítjük ezt a kis tesztünket.
Azért valljuk meg meglepő lenne, ha az Ubuntuval lenne baja, hiszen a QupZilla letöltési oldalán számtalan Linux disztribúcióra elérhető a program.
A hibajelentéseket éppen ezért el is küldtük a fejlesztőknek, hátha sikerül javítani még a stabilitáson.

Összegezve elmondható, hogy a problémák ellenére is egészen jól lehetett használni a QupZillát, egy üde színfolt ez a szoftver a nagyok csatározásai mellett.
Akinek van kedve és lehetősége, tegyen próbát vele, veszíteni semmiképp nem fog.
Ha pedig más szoftverekkel, komplett rendszerekkel kapcsolatban lenne kérdésük, kérésük, keressék a Bodcom Kft-t, örömmel állunk mindenki rendelkezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése